Kontakt

Místo pro Vaše kontaktní údaje.

Položená je jednou z technik lovu ryb na udici. Rybáři je často označována jako lov na těžko, což vychází z mnohdy značných hmotností koncových zátěží. Spočívá v umístění přirozené nástrahy na dně, kde je přidržována vlastní vahou nebo dodatečnou zátěží (obvykle olověnou).


 

Vybavení

 

Základní vybavení na položenou se velmi podobá vybavení na plavanou. Na rozdíl od ní se však téměř výhradně používá naviják, který umožňuje nahazovat do značných vzdáleností od břehu (i kolem 100 metrů, především při lovu trofejních kaprů). Důležitou součástí udice je zátěž, která přidržuje nástrahu na dně. Používají se zejména olověné zátěže různých tvarů, velikostí a hmotností. Pro stojaté vody je to obvykle 10 - 20 g, na silně proudících řekách ovšem není výjimkou ani zátěž o hmotnosti 200 g.

Indikace záběru

 

Při lovu na položenou se záběr ryby indikuje mnoha různými způsoby. Asi nejrozšířenější je číhátko (lidově "policajt"). V poslední době se také často používají tzv. swingery. Záběr lze také poznat podle pohybu špičky prutu nebo vlasce, pokud je během lovu držen mezi prsty.

Druhy lovených ryb v České republice

 

Na položenou lze, podobně jako na plavanou, lovit cíleně téměř všechny druhy ryb žijících v České republice. Výjimkou jsou pouze druhy žijící výhradně u hladiny a v horní části vodního sloupce, jako např. ouklej. Loví se takto zejména kaprovité ryby na přirozené nástrahy (včetně největších exemplářů kaprů) a také dravé ryby (štika, candát, sumec) na živou nebo mrtvou rybičku.